Magnuskerk van Anloo

Magnuskerk van Anloo

Het kleine Anloo ligt te midden van een fraai esdorpenlandschap. Het dorp wordt aan drie kanten omringd door essen terwijl aan de westkant het Anlooër Diepje stroomt. Rond de boomrijke Brink liggen de  boerderijen en woonhuizen bijeen. In het hart van de Brink staat de eeuwenoude St.-Magnuskerk. De geschiedenis van de kerk gaat terug tot 1100 toen het romaanse schip werd gebouwd. Het koor en de toren zijn latere middeleeuwse toevoegingen.

De koster leidt u graag rond door de kerk en vertelt over de opgravingen die in 1942 werden uitgevoerd en over de fraaie, ietwat verbleekte muurschilderingen die bij een eerdere restauratie te voorschijn kwamen.
Anloo was in de Middeleeuwen de zetel van de Etstoel, het hoogste rechtsprekende orgaan in Drenthe. Tegenwoordig wordt deze bijeenkomst in augustus herdacht met een middeleeuws dorpsfeest rond de Brink. In de kerk wordt een authentieke rechtszitting nagespeeld. In het kleine onbemande informatiecentrum Homanshof, gevestigd in de oudste boerderij van het dorp, kunt u met een eenvoudige ‘tip’ op een beeldscherm veel informatie krijgen over het Drentsche Aa-gebied. In het centrum staan interactieve panelen, diorama’s en kaarten opgesteld. Ook is er een interessante videopresentatie te zien. Na al deze informatie kun je genieten van een wandeling door het beekdal van het Anlooër Diepje. Bij terugkomst wacht een kopje thee of koffie met eigengemaakte taart in de Theeschenkerij Homanshof (open: mei-oktober, zo 11.00-17.00 uur).